Gezondheid

Brood: op je gezondheid!

Wist je dat 5 tot 12 sneden brood per dag goed voor je zijn? Ken je het geheim van een evenwichtig broodontbijt voor je gezondheid? Lees hier hoe brood van de bakker je gezondheid een boost geeft. 

Brood in de actieve voedingsdriehoek.

 In de actieve voedingsdriehoek vind je 7 voedingsmiddelen terug die elk hun aandeel leveren in de samenstelling van een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding. Zoals je merkt, neemt brood een prominente plaats in de driehoek in. Afhankelijk van je leeftijd, gewicht, geslacht en lichamelijke activiteitsniveau schommelt de aanbevolen hoeveelheid brood tussen 5 en 12 sneden per dag.

 tmpC78D

Een kwalitatief ontbijt: BROODNODIG!

Na je nachtrust zijn de energievoorraden in je lichaam sterk gedaald. Je spieren en lever kunnen maar een beperkte reserve opslaan.
Die energie moet ‘s ochtends dringend aangevuld worden. Als je gezond ontbijt,
heb je meteen 20 tot 25% van je dagelijkse noodzakelijke energie binnen. Zo
verklein je de kans op een appelflauwte in de loop van de ochtend.

 Gezond ontbijten kan met:   

-diverse soorten (bruin) brood of volkorenbroodjes (=koolhydraten)  

-een melkproduct zoals halfvolle melk, yoghurt, magere … (= eiwitten en calcium)  

-af en toe een eitje of magere vleeswaren als beleg (=eiwitten)   

-een stuk vers fruit, fruitsap, gedroogd fruit, groenten, … (= vitaminen, mineralen en vezels)  

-een beetje vetstof zoals zachte margarine (= goede vetten)

-een drank zoals thee, koffie,… (= water)

Brood, je dagelijkse gezonde energieleverancier!

Brood is rijk aan complexe of meervoudige koolhydraten. Die worden door je lichaam omgezet in energie. In tegenstelling tot enkelvoudige koolhydraten (in o.a. suiker) worden de meervoudige traag afgebroken en opgenomen door het lichaam. Ze houden je energieniveau langer op peil, en zorgen ervoor dat het hongergevoel langer wegblijft.  

Brood bevat eiwitten. Die zijn nodig voor de groei van het lichaam. Ze beschermen je tegen ziekten en herstellen het lichaam na een kwetsuur of operatie.    

In brood zit veel vitamine B. Die zorgt ervoor dat je lichaam in optimale conditie blijft, en beschermt je tegen ziekten.

Volkorenbrood is een belangrijke leverancier van ijzer, maar ook koper en magnesium. Dit zijn mineralen. Ijzer is van belang voor bloed en spieren, koper helpt bij het aanmaken van bloed, bindweefsel en botweefsel, en magnesium zorgt voor de botopbouw en een goede werking van het zenuwstelsel en de spieren.  

Vooral bruin brood is rijk aan vezels. Vezels bevorderen de werking van de darmen en zorgen ervoor dat je je sneller verzadigd voelt, waardoor je wat minder gaat eten en je je gewicht beter op peil kunt houden.   

Brood is vetarm. Een sneetje brood (ongeacht of het wit of bruin is) van de bakker bevat ongeveer 85 kcal. Je wordt dus niet dik van brood mits je oplet met het beleg.